Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Szépvizi

Szépviz a négy örmény telepitvény egyike, falú Csikmegyében. Szépvizi Rozália. Szamosújvár városi levéltár 1801-841 sz. – Máriám Uszephi Szipvizczhu: Szépvizi József Mária. Szamosújvári házasultak könyve III. köt. 7 l. E kihalt család vezetékneve József. Lásd Szipkizczhi.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

SZÉPVÍZI-JOSEFFI CSALÁD

A családalapító „Száhág” (Isáák) családból született Uszephi Száhágéncz /1652-1730/ és az ő keresztnevéből adódott a Joseffi (=Juszep) név, aki 1668-1669 között érkezett Besztercéről Szépvízre az Isáák család tagjaként, testvérbátyja Ohánnesz Száhágéncz /1644-1714/ vezetése alatt. A Szépvízen született első generációs gyermekek elhagyták a falut és részben Gyergyóba, ill. Erzsébetvárosba telepedtek. Az eltávozottak közül sokan használták (főleg Gyergyóban) megkülönböztetésül még a „Szipvizczhu” (Szipkizczhi) előnevet is, amelyet később véglegesen felváltott a „József’ (Gyergyóban) illetve a „Joseffi” (Erzsébetvároson) változata. Az 1780-as évek körül feltehetően a gyergyói családtagok jórésze is Erzsébetvárosba költözött és csupán József József /1727-?/ utódaiból maradtak meg Gyergyóban „Jankó” néven. Csíkszépvízen József Márton /1773-?/ jelenléte volt kimutatható utoljára az 1810-es években.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa