Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Ergêrczhi

Ergir örmény szó: föld, ország, czhi örmény képző: ból, ből való. Ergir alatt a hazai Örmény Moldovát érti; tehát Ergêrczhi: moldovai, Moldován, azon országból való, onnan eredő. Chácshádur Ergêrczhi. Szamosújvári Kereszteltek könyve I. köt. 172 l. 1900 t. – Minász Násztur Ergêrczhi. Szamosújvári Kereszteltek könyve 11. köt. 775 l. 19 t. – Ergêrczhi vagyis Retezár Lukács. Szamosújvár városi levéltár 1811 – 1371 sz. Czárán, Keork, Moldován, Moldovczhi, Násztur, Retezár Moldovából jöttek be hazánkba. Lásd ezeket, továbbá Gámenczi, Szilisdráczhi.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

/GERLÁCZI/ -GYÖRGY CSALÁD

Az eredeti családnév viszont „Keork” volt a moldvai tartózkodás idején. A család eredetileg a beszarábai Chutniból került Botosaniba, tehát a felmenő ős Násztur Keorkián /1644-?/ a nagy betelepüléskor innen került Besztercére (itt nősült 1679-ben) és itt kezdte el használni az Ergérczi előnevet. A legnagyobb fia Moldován /Tuluk/ János /1682-?/ (Csíkszépvízre kerül az 1700-as évek elején és részben itt születtek gyermekei), a másik fia Ergérczin /Mámig/Minász /1684-1758/ szintén az 1700-as évek elején telepedett Gyergyóba. (Ergérczin Minásztól származtak az Ergérczi, Moldován és Czárán családok), a legkisebb fiú Szamosújvárt választotta (ő névszerint IKeorkl Ergérczin Eránosz /1686-1759/ volt). Ez utóbbi Keork Eránosz később ő is Gyergyóba költözött és mivel ő Szamosújvárról (Gherla) telepedett át, így családjára rámondták, hogy a gherlai, tehát „Gerláczi”. így az elején Gerláczi néven jegyezték, de mellette a Keork és György neveket is használták. Tehát a Gyergyóba betelepült családi ős /Gerláczi/Keork Eránosz /1686-1759/ volt, aki itt alapított családot, a kései utódai szétszóródtak a Székelyföldön, egyesek még Magyarországra is telepedtek (ehhez hasonló névvel a felvidéki származású Gerlóczy Károly /1835-1900/ Budapest alpolgármestere volt). A György név amúgy is igen elterjedt volt egész Székelyföldön és az innen származók már nem ragaszkodtak őseik örmény származásához és múltjához.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa