Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Török

A Thurkh család magyar neve. Thorosz Turukján. Erzsébetvárosi kereszteltek könyve II. köt. 145 l. 68 t. Lásd Thurk, Turcsa, Unán.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

Török

A család eredeti neve: Thurkh, Thorosz, Turukján

 

Rangemelések

Címeres nemeslevél: Laxenburg, 1756. május 24. Tódor erzsébetvárosi polgár és neje Miklós Kata, gyermekei: János, Peter, Anna, Mária és Kata. Testvére: Izsák és Kristóf. (Liber Regius Transsylvaniae X. kötet, 439.o.)

 

Címer

Hasított pajzs, a jobboldali vörös mezőben egymás alatt három hatágú arany csillag, a baloldali arany pólyával vágott kék mezőben felül arany bőségszaru, alul ugráló fehér ökör. Sisakdísz: jobbról vörössel és ezüsttel, balról arannyal és kékkel vágott két szarv között kardot tartó kar. Takarók: ezüstvörös, arany-kék.

 

Forrás: Gudenus János József: Örmény eredetű magyar nemesi családok genealógiája

/ERZERUMCZI/ TÖRÖK CSALÁD

A fenti család eredeti nevén „Erzerumczí” volt. Ezzel a névvel érkezett Erdélybe a család és először a kézdivásárhelyi Kantán állapodtak meg, ahonnan legtöbbjük Erzsébetvárosba, és kevesen Gyergyóba is költöztek. Az egyik családalapító Thorosz Erzerumczi /1698-1774/ volt, aki Erzsébetvároson alapított családot (neje a gyergyói /Szérin/ Miklós Chátun /1706-1753/ volt) és a gyermekei nagy része is itt élt, azonban György /1738-1807/ nevű fia Gyergyóba költözött az 1760-as évek közepén és itt alapított családot. György testvére Ferenc /1742-?/ szépvízi örmény tanító volt az 1789- es években. Az Erzerumczi név onnan származik, hogy a felmenők a törökországi Erzerum városából jöttek és így rámondták, hogy Erzerumi. Egyébként ez a város régen Gárin nevet viselt és ezért az innen származók még Kárinczhi (innen jött ennek elferdített formája a gyakran előforduló Kárengecz név is) nevet is viseltek. Az 1800-as évek elejétől a családnevet végleg Török-re változtatták.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa