Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Porumb

Porumb román szó: galamb. Porumb = Jonás, Columbanus, Galambos. – Száhág Porumb. Szamosújvári halottak könyve II. köt. 35 1. 623 t. Porumb Auxentius Horopszimá. Szamosújvár városi levéltár 1814. A Donogán, Duha, Hulbá, Polumb, Tarisnyás (Trásztádsi) család vezetékneve Angszend. örményül ághávni. Keleten: Háruthun Ághávnián. „Árévélkh” 1887-1010 sz. Lásd Duha, Galamb, Hulba, Porumb.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

SZERÁCZI-PORUMBÉNCZ CSALÁD

A család eredeti neve Jónás (=Porumb/Hulub) volt. A legrégebbi személy akiről még tudunk, azt Ángszend (Auxentius) Jónásnak /1628-?/ hívták és származásilag Széra helységbeli volt (ez a mai Iránhoz tartozó Shara helység, amely az Urmia-tó északi csücskéhez van közel). Később a család számos tagja is a helység neve után magukat ,Szeráczi-nak nevezték. A beszarábiai Chutni-ból telepedtek először Moldvába majd innen Erdélybe. A fenti Jónásnak több gyermeke közül csak két fiáról tudunk többet Ászei Bogdán /1661-?/ (aki a kézdivásárhelyi Kantán élt, de /Lajos/ Jalbé /1693-?/ nevű fia Gyergyóban élt) és Ászei Kristóf /1667-1734/ (aki Szépvízen alapított családot, de Gyergyóban halt meg), /megj.: a Szamosújvárra került családtagok kisrésze ,,Duha” nevet is viselt/. A Szeráczi-Porumb család a legrégibb családok közé tartozott Szépvízen és azok közé sorolták, akiket első bevándorlóként tartottak itt számon. A felmenő Ángszend Jónás másik fia Porumb (Duha) Izsák /1670-?/ Szamosújváron élt és késői leszármazottai között ott van az ismert /Porumb/ Duha Lukács /1770-?/.

Az 1750-es években „Kutczi” és „Páczperán” néven is előfordultak az anyakönyvekben. Az 1820-as évektől a család nagyrésze felvette a „Kolumbán” (Porumb=Columbanus) nevet, így a továbbiakban ezen a néven szerepeltek és beolvadtak a székelységbe.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa