Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Miklós

A Nikulá magyar forditása. A latin Nicolaus a görög győzelem és nép, sokaság, popolo, moltitudine szavakból képződött. Miklós: a nép legyő­zője, Géza, Viktor, Beroz. – Joannes Miklós. A Szamosújvári tímár társulat iratai közt. Lásd Bájáczhi, Bundá, Bundádé, Miklósi, Minya.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

SZÁRUKÁN-MIKLÓS CSALÁD

A család a moldvai Botosaniból érkezett Erdélybe, így az eredeti családnév „Szérin”, Szérovián, avagy „Sárogán” volt, ami egy kisázsiai helységnévre utaló szó. A Botosamban született ős neve talán /Botosam/ Szérin Joáchim (Pásekas) /1627-1697/ volt, aki 1668-ban telepedett Erdélybe. Pásekas (Pászákász) gyermekei közül /Szérin/ Szúr Miklós /1666-1731/ gyergyói lakos lett (ő az 1690-es évek elején költözött a gyergyói medencébe, itt nősült meg 1698-ban), de a testvére Szérin Lukács /1668-?/ Erzsébetvároson telepedett meg. Az előbbi Szúr Miklós gyermekei Gyergyóban Miklós családnévvel lettek anyakönyvezve, és a Lukács /1708-?/ nevű fiától született unokája Gergely /1756-1831/ a többi testvéreitől eltérően visszatért az eredeti vezetéknév használatára és gyermekeit mind „Szárukén” néven anyakönyvezték. Gergely unoka- testvérei később szétszóródtak a gyergyói medencébe (főleg Ditróba), és itt megmaradtak tovább is a Miklós név használata mellett. Sajnos ennek következtében a későbbiekben az ehhez a családhoz tartozókat nem lehetett mind beazonosítani, mivel Miklós nevű családok tucatjával fordultak elő a székelység körében is. Itt érdemes megjegyezni, hogy ez a /Szárukán/ Miklós család nem azonos azzal a /Nikos/ Miklós családdal, akiknek eredeti vezetéknevük Nikos-Nigol volt! Mindkét család késői utódai Miklós néven fordultak elő, ezért beazonosításuk igen nehézkesnek bizonyult.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa