Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Márton

A harczos, a latin Mars, martisból, a Márdirosz család magyar neve. – Gregorius Márton alias Ursuly. Szamosújvár városi levéltár 1805-1091 sz. – Chistophorus Márton és mellette örményül Chácshig Rêtêdsárê (Retezár Kristóf.) Szamosújvár városi levéltár 1736. évi összeírás. Az Ursuly (Donogán) és Retezár család vezetékneve Márton. Lásd Donogán, Márdirosz, Mártonfi, Pászákász, Retezár, Schuster, Ursuly.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

MÁRTON-MÁRDIROSZ CSALÁD

A Márton (Pászákász) család a lengyelországi Lembergből telepedett a moldvai Botosamba, majd onnan később az erdélyi Ebesfalvára és Gyergyóba költöztek. Lembergben még Szárucháneán néven voltak ismertek. Ezt onnan tudni, hogy ebből a családból a bécsi mechitaristáknál tanult később egy ilyen nevű teológus. Az egy családból származó gyergyói felmenők Pászákász, Márdirosz, Szarukán, Miklós neveket viseltek. A felmenő ős /Botosam/ Szérin Joáchim (Pásekas) /1630-1697/ volt (aki a Szérin- Szerovián helységből jött), aki 1668-ban telepedett Erdélybe. Pásekas fiai különböző nevű családokat hoztak létre Gyergyóban és Erzsébetvároson. Ilyen családok voltak a „Szárukán-Mikiós” és „dMárdirosz-Mártori” családok. Az Erzsébetvárosból Gyergyóba települt fiai közül említsük /Pászákász/ Márton Izsák-ot /1665-1727/, aki Moldvából vásárolt ökrökkel és lovakkal egészen Pestig űzött kereskedést. Az előbbi Izsák testvére Márton Márton /1670-?/ az erzsébetvárosi Márton-családok felmenője volt. Pásekas másik fia Szérin Nicol /1666-?/ a Szarukán-Miklós család felmenője volt Gyergyóban, majd ennek a a fia /Szarukán/ Miklós Jakab /alias Szurp/ nevet viselt Gyergyóban. Izsák másik testvére Márton András /1674-?/ gyergyói szekeres-fuvarozó volt és utódai a gyergyói Márton családok voltak Gyergyóban. Pászákász egy későn született lánya Márton Dorothea /1681-?/ néven Issekutz Miklós /1769-?/ főbíró neje lett 1703-ban Erzsébetvároson (aki ezúttal Szépvíz főbírója is volt).

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa