Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Mánya

Szamosújvári házasultak könyve II. köt. 27 l. 24 t. alatt ez olvasható: (Jész Der-Chácshigêsz Mánug-ián: Én Mánug-ián Kristóf pap)… és egy tétellel (25 t.) lejebb: Ego Christophorus Mánya; a 27. tétel alatt pedig ugyanez a pap: D. Christophorus Mánuel Gap. Eccl. B. M. V. Annuntiatae Szamosujváriensis. 1751. szept. 28. Tehát Mánya = Mánug = Emanuel. Mánya Vártán. Csikszépvizi Kereszteltek könyve II. köt. 34 l. Lásd Emanuel, Korn, Mánug, Meghdesz, Voith.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

MÁNYA/ MÁNUG/ CSALÁD

A legelső családok között volt, akik 1668-ban Szépvízet és Gyergyót választották a nagy beköltözéskor. A család Lemberg vidékéről került a moldvai Vászlóba, (megj.: 1646-ban Vászlóban még 100 örmény háztartás volt!) majd innen Szépvízre és ilyen okokból sokáig viselték családnévként a származás helyéből eredő „Vaslói”, tehát „Váslóvszkr avagy Váslovczhy (Szépvízen Vászlány) formát. A család eredeti neve „Mánug” volt, amely az Emanuel-ből adódott. Ebből a családból Gyergyóban „Mámu”, sőt „Kalános” név alatt is előfordultak. A legrégibb személy akiről tudunk Mánug Jakab (Ágop Mánugián) /1624-1697/, aki még Botosamban nősült, neje N.N. és itt születtek: – Mánug /1660-?/, -Bogdán /1662-?/,

  • Jakab /1658-1737/ (aki előbb Besztercére, majd utána Gyergyóba telepedett),
  • Chátun /1664-1732/ (aki Joseffi Száhágéncz /1652-1721/ neje lett Szépvízen),
  • Gergely /1666-1735/ (aki végleg Csíkszépvízen telepedett le és tőle származott a többségi szépvízi és csíkkörzeti „Mánya” család).

Az 1760-as években egy ettől különböző Mánug család is telepedett Danzkból Gyergyóba, Mánug Ábrahám (de itt Ábrahám maradt a családnév) személyében. Talán még az is idetartozik, hogy a szamosújvári Mányó ” családot nem szabad összemosni a fenti Mánug családdal, mert a Mányók Voith-ok, és a felmenőjük Voith Emánuel volt.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa