Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

László

Dicsőséges, a szláv vlada (hat-het) és slas-ből (fény); latinul: Ladislaus, Vladislaus; ebből Ulaszló. A László-k Vászil-ok voltak; Vászil nem a románból kölcsönzött név. Vászil nevű fejedelmünk is volt. Chácshig László: László Kristóf. Szamosújvári halottak könyve II. köt. 11 l. 1821. febr. 1. – László másként Hácsun László (így kell érteni: László Kristóf [Hácsun, a Chácshum elferdített alakja] fia László). Szamosújvár városi levéltár 1833. – László Dávid és mellette örményül Távit Vászil-i. Szamosújvár városi levéltár 1738. évi összeirás. – Násztur András alias László. Szamosújvár városi levéltár összeirás. – Christophorus László és mellette örményül Chácshig Nászturi. Szamosújvár városi levéltár 1736. évi összeirás. A Násztur család vezetékneve László. – László András és mellette örményül Násztur Donigi (apja is Donig volt, tehát: N. D. fia Donig. A forditó, ki nem volt örmény, nem tudta, hogy a Donig, a Dominik rövidebb alakja; azért így kellett volna az idézett nevet forditani: Domonkos és nem András). Szamosújvár városi levéltár 1736. évi összeírás. – Catharina Kapatán alias László. Szamosújvári házasultak könyve III. köt. 69 l. A László, Kapatán, Lászlófi, Násztur egy család. Lásd Kapatán, Lászlófi, Násztur.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

DOBRIBÁN CSALÁD

A lengyel „Tisminiczai” részről kerültek talán először Moldvába, de a bejövetelt követően jelen voltak Gyergyóban, Erzsébetvárosban és Szamosújváron is. A Besztercére telepedett ősök /Horopszime/ Ulián Chácshumi /1629-?/ (aki a gyergyói Ulián család felmenője volt) és /Horopszime/ Ovánesz Chácshumi 1621-?/ voltak. Az utóbbinak több gyermekéről is tudunk, akik különböző helyeken telepedtek meg és alapítottak családokat: -Chácshádurencz Gergely /1659-?/ (aki a gyergyói térségbe telepedett meg, utódai /Keresztes/ Kristóf nevűek voltak),

  • Chácshádurencz Kristóf /1663-?/ (aki Erzsébetvároson telepedett meg és fiai közül Vertán /1694-?/ Gyergyóban nősült és a gyermekeit Dobribán néven jegyezték, Chárib Simon /1696-?/aki erzsébetvárosi szakács volt, de ugyancsak Gyergyóban nősült Vazul /170/-?/ nevű fia is, akinek gyermekeit László néven is jegyezték.
  • Chácshum Jakab /1661-?/(aki a gyergyói térségbe telepedett és utódai Keresztes, Kristóf és Mélik nevűek voltak),
  • Chácshum Eremiá /1671-?/ (Szamosújvárra telepedett, utódai Kristóf nevűek voltak),
  • Chácshum Tódor /1615-?/ (Szamosújvárra telepedett, utódai Kristóf nevűek voltak).

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa

/CHÁCSHUM/ KRISTÓF CSALÁD

A lengyel „Tisminiczai” részről kerültek talán először Moldvába, de a bejövetelt követően jelen voltak Gyergyóban, Erzsébetvárosban és Szamosújváron is. A Besztercére telepedett ősök /Horopszime/ Ulián Chácshumi /1629-?/ (aki a gyergyói Ulián család felmenője volt) és /Horopszime/ Ovánesz Chácshumi /1621-?/ voltak. Az utóbbinak több gyermekéről is tudunk, akik különböző helyeken telepedtek meg és alapítottak családokat: -Chácshádurencz Nikolaus /1656-?/ (aki a gyergyói térségbe telepedett meg, utódai /Keresztes/ Kristóf nevűek voltak),

  • Chácshádurencz Kristóf /1663-?/ (aki Erzsébetvároson telepedett meg és fiai közül Vertán /1694-?/ Gyergyóban nősült és a gyermekeit Dobribán néven jegyezték, Chárib Simon /1696-?/ (aki erzsébetvárosi szakács volt), de ugyancsak Gyergyóban nősült Vazul /1707-?/ nevű fia is, akinek gyermekeit László néven is jegyezték.
  • Chácshum Jakab /1667-?/ (aki a gyergyói térségbe telepedett és utódai Keresztes, Kristóf és Mélik nevűek voltak),
  • Chácshum Eremiá /1671-?/ (Szamosújvárra telepedett, utódai Kristóf nevűek voltak),
  • Chácshum Tódor /1675-?/ (Szamosújvárra telepedett, utódai Kristóf nevűek voltak).

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa

Ismert személyek ezzel a családnévvel:

László Endre (eredeti neve Páskuly)

Író, dramaturg, rajzfilm- és rádiós rendező, sci-fi-író, festőművész

https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1szl%C3%B3_Endre_(%C3%ADr%C3%B3)

Forrás: Wikipédia