Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Kozocsa

Kuzáh arab szó: ördög, sátán, gonosz ember, sáh perzsa szó: úr, (a kuzásáh-ból lett Kozocsa), Kozocsa, a cshár örmény családnév perzsa forditása. Kuzótsai. Szamosújvári Kereszteltek könyve III. köt. 31 l. 56 t. – Ánná Kozácsái-nê Ibásfáloven: Kozocsa Anna Erzsébetvárosról. Szamosújvári házasultak könyve II. köt. 31 l. 7 t. – Kozocsa Kirkor. Szamosújvári halottak könyve II. köt. 89 l. 20 t. Lásd Cshár, Kazacsai, Kozocsai.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

KOZOCSA /SZJÉV/ CSALÁD

Ennek a Kozocsa családnak semmi köze nem volt a boszniai Koszacsa Vuksics István Szent-Szávai herceg családjához, mint ahogy ezt a valamikori családtagok amatör módon néha megpróbálták azonosítani. A szóbanforgó hercegi család felmenője itt egy Vuksics István nevű herceg volt az 1460-as évek körül, aki elismerte a magyar király fennhatóságát az említett részeken. Ez a család XV. század elején tűnt fel, de közéleti szereplésüknek 1552 táján már nyoma is veszett. Az innen származó utolsó leszármazottak Raguzában éltek az 1612-es évek körül.

Visszatérve az Erzsébetvárosban megtelepedett örmény családra megállapítható, hogy az ő családnevük a „Kuzáh-sáh”-ból (arab szó, jelentése gonosz ember) adódott. Az erzsébetvárosi letelepedés időszakában az eredeti családnév Szjévucz volt, ahol a Szjév örmény szó, jelentése fekete=mauritius. Ehhez adódott hozzá a román ucz kicsinyítő képző. Az itt született Gregorius Szévutz /Kozocsa/ fiai közül az idősebb Antal /1732-?/ került Szépvízre az 1760-as évek körül Kozocsa néven és akinek utódai szépvíziek lettek. Az ebből a családból származó Dávid /1813-1890/ nevű unokától származtak a későbbi (etédi-kibédi) Kazatsayiak. A másik fia Gergely /1740-?/ volt, aki Szenkovits Máriát vette el Erzsébetvároson. Az 1800-as évek elején a családnevet általánosan „Kazatsay”-ra változtatták, ettől kezdve az utódok mind ilyen név alatt fordultak elő.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa

Ismert személyek ezzel a családnévvel:

Kozocsa Sándor

Bibliográfus, a Magyar Nemzeti Múzeum könyv­tárnoka

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kozocsa_S%C3%A1ndor

Forrás: Wikipédia