Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Khel

Tatár szó, jelentése: kopasz. Erzsébetvároson Khel = Szultán. – Ághá Luszig Khel Thoroszián: Thorosz (Todor) Khel Lukács úr. Erzsébetvárosi kereszteltek I. kötet elején. A Dsecshegh, Kéndov, Kopasz, Khel, Szultán (Temesvári) család vezetékneve Thorosz. Lásd Dsecshegh, Gondág, Kêndov, Kopasz, Szultán, Temesvári, Thorosz.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

SZULTÁN-TEMESVÁRI CSALÁD

A nagy betelepedéskor Erzsébetvárost választották letelepedésük helyének, de később Gyergyóban, Háromszéken és Szépv.-en éltek. Az eredeti családnév /Bahagián/ Begidsán Thorosztól származik, aki Moldvában élt, viszont gyermekei közül /Begidsán/ Thorosz Simon /1624-?/ és /Begidsán/ Thorosz Lukács /1639-?/ települtek be az erdélyi Besztercére az 1668-as évek körül. Az örmény Bahagián török neve Begidsán, amely a török Bekdsi”-ből jön és jelentése felügyelő. Ebből csináltak Moldvában „Beská ’-t, amely-nek jelentése kopasz. Így a /Begidsán/ Thorosz Simontól származó utódok /Thorosz/-Khel vezetéknevet is használtak. Ez pedig onnan jön, hogy a Khel = Szultán tatár szó (jelentése szintén kopasz). Ebből a családból alakultak ki a következő családnevek: Begidsán /Beniáth/, Bergár, Tódor, Tódorffi, Todorás, Khell, Szultán.

Az Erdélybe települő egyik felmenő tehát /Begidsán/ Thorosz Simon /1624-?/ volt, akinek 3 gyermekéről van információ, akik a gyergyói térségben és Szépvízen alapítottak családokat. Ők név szerint említve: /Thorosz/ Khell Bogdán /1655-?/, /Thorosz/ Begidsán Miklós /1661-?/ és /Besidsán/ Thorosz Kristóf /1770-?/.

Az Erdélybe települő egyik felmenő tehát /Begidsán/ Thorosz Simon /1624-?/ volt, akinek 3 gyermekéről van információ, akik a gyergyói térségben és Szépvízen alapi tottak családokat. Ők név szerint említve: /Thorosz/ Khell Bogdán /1655-?/ (Erzsébetváros), /Thorosz./ Begidsán Miklós /1661-?/ és /Thorosz,t Ergán Kristóf /1657-1742/. A másik felmenő ős Kristóf testvére /Begidsán/ Thorosz Lukács /1636-?/ volt, akinek gyermekei Erzsébetvároson maradtak és itt alapítottak családokat.

Erzsébetvárosi /Thorosz/ Ergán Kristóf/1657-1742/ gyermekei közül /Thorosz/ Szultán Vazul /1685-?/ volt az, aki Gyergyóban Szultán név alatt szerepelt. Szultán Vazul fiai köSlT Jalbé /1717-1769/ és Gergely /1121-21 nevüket Szultán Jakabnak és Szultán Gergelynek írták és ők már Gyergyóban nősültek. Majd időközben Gyergyóból eljárva a temesvári vásárokra rájuk ragadt végleg a Temesvári név, így lett a Szultánból elég rövid idő alatt „TemesváriJakabnak és nejének (Izmáéi Szultána /1728-1771/) több gyermeke is született Gyergyóban. Testvérük az anyakönyvek alapján Szultán Sándor /1730-?/ volt, akiről csak annyit lehet tudni, hogy 1764-ben nősült és neje 1767-ben halt meg Gyergyóban. A Szultán-Temesvári család Szépvízen nem volt alapító törzscsalád, ide csak az 1800-as években költöztek. A családi nevek szóródásánál Erdélyben még az 1912-ös évek statisztikai felmérése alapján is lehetett Szultán nevezetű családot találni, amelynek eredete egyértelműen ide vezethető vissza. A túlélő családnév azonban mégis csak a Temesvári lett.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa

TÓDOR CSALÁD

A nagy betelepedéskor Erzsébetvárost választották letelepedésük helyének, de később sokan Gyergyóban és Szépvízen is éltek. Az eredeti családnév /Bahagián/ Begidsán Thorosztól származik, aki Moldvában élt, viszont gyermekei közül /Begidsán/ Thorosz Simon/1624-?/ és /Begidsán/ Thorosz Lukács /1639-?/ települtek be az erdélyi Besztercére az 1668-as évek körül. Az örmény Bahagián török neve Begidsán, amely a török „Bekdsi”-ből jön és jelentése felügyelő. Ebből csináltak Moldvában „Beská”-t, amelynek jelentése kopasz. Így a /Begidsán/ Thorosz Simontól számlázó utódok /Thorosz/-Khel vezetéknevet is használtak. Ez pedig onnan jön, hogy a Khel = Szultán tatár szó (jelentése szintén kopasz). Ebből a családból alakultak ki a következő családnevek: Begidsán /Beniáth/, Bergár, Tódor, Tódorffi, Todorás, Khell, Szultán.

Az Erdélybe települő egyik felmenő tehát /Begidsán/ Thorosz Simon /1624-?/ volt, akinek 3 gyermekéről van információ, akik a gyergyói térségben és Szépvízen alapítottak családokat. Ők név szerint említve: /Thorosz/ Khell Bogdán /1655-?/, /Thorosz/ Besidsán Miklós /1661-?/ és /Besidsán/ Thorosz Kristóf/1770-?/.

A másik felmenő ős Thorosz Kristóf testvére /Begidsán/ Thorosz Lukács /1636-?/ volt, akinek gyermekei Erzsébetvároson maradtak, itt alapítottak családokat. Ők név szerint említve: /Begidsán/ Tódor Kristóf /1670-?/, Tódor György /1673-1749/, Tódor Dávid /1675-?/, Tódor Miklós /1679-?/, Tódor István /1681-?/ és Khell Lukács /1685-?/.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa

Ismert személyek ezzel a családnévvel:

Khell István

Magyar irodalomtörténész, műfordító

https://hu.wikipedia.org/wiki/Khell_Istv%C3%A1n

Forrás: Wikipédia