Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Erzerumczhi

Erzerumi, Erzerum városából való. E város régen Gárin (Theotopolis) nevet viselt. – Mêgêrdicsh Erzerumczhu. Szamosújvár városi levéltár 1768. Kihalt család. Lásd Kárinczhi.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

/ERZERUMCZI/ TÖRÖK CSALÁD

A fenti család eredeti nevén „Erzerumczí” volt. Ezzel a névvel érkezett Erdélybe a család és először a kézdivásárhelyi Kantán állapodtak meg, ahonnan legtöbbjük Erzsébetvárosba, és kevesen Gyergyóba is költöztek. Az egyik családalapító Thorosz Erzerumczi /1698-1774/ volt, aki Erzsébetvároson alapított családot (neje a gyergyói /Szérin/ Miklós Chátun /1706-1753/ volt) és a gyermekei nagy része is itt élt, azonban György /1738-1807/ nevű fia Gyergyóba költözött az 1760-as évek közepén és itt alapított családot. György testvére Ferenc /1742-?/ szépvízi örmény tanító volt az 1789- es években. Az Erzerumczi név onnan származik, hogy a felmenők a törökországi Erzerum városából jöttek és így rámondták, hogy Erzerumi. Egyébként ez a város régen Gárin nevet viselt és ezért az innen származók még Kárinczhi (innen jött ennek elferdített formája a gyakran előforduló Kárengecz név is) nevet is viseltek. Az 1800-as évek elejétől a családnevet végleg Török-re változtatták.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa