Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Dávidovics

Dávidfi. (Dávid-o-vics; o kapcsoló betű, vics [szláv]: fi). Alexander Dávidovics ex oppido Szigeth. Szamosújvár városi levéltár 1787 év 404 sz. E családnév előfordul Keleten is: Árisztáges Távtján. „Árévélkh“ 1886. júl. 12. 752 sz. A Dávidovics családnév most nincs használatban.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

DÁVIDOVICS-CSALÁD

A család eredeti neve az örmény „Távit” keresztnévből jött, amit később Moldvában elferdített formában „Tájdoján”-ként használtak. Erdélybe Szdephán Távitián jött be, akinek négy fiáról tudunk: Mihály és Miklós (akik Szamosújváron éltek), Márton (aki Erzsébetvároson élt) és Vártán /1703-1780/ aki a szépvízi Dávid család alapítója volt. Az erzsébetvárosi Dávid Márton két fia Gergely /1761-1816/ és Dávid /1763-?/- ben költözött Gyergyóba az1700-as évek végén és itt alapítottak családokat Dávidovics néven. A bejegyzéseknél sokszor szerepelnek egyszerűen csak Dávid névvel a leszármazottak., de széles körben elterjedt a „Drotos” gúnynevük is, amelyet sokszor hivatalosan is használtak és elfogadtak. A Dávidovics családnév formáját azonban tiszteletben tartották a hivatalos helyeken. Azt nem lehet tudni milyen rokoni kapcsolatokat tartottak fenn a szépvízi vértestvérekkel, akik ugyanabból a családból származtak.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa