Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Csontos

Magyar szó. Az Ámirás család egyik ágá­nak gúnyneve. – Bogdán Ántoni Csontosi: Csontos Antal fia Bogdán. Szamosújvári házasultak könyve II. köt. 532 l. Lásd Ámirás.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

(ÁMIRA) MÁLNÁSI CSALÁD

Az eredeti családnév „Hériánosz” volt és a felmenők között három testvérről vannak adatok: Hériánosz Khisizádé /1616-?/ (akitől származtak az Kiss-Azád és Frenkul- Ficzus /Frénkucz/ családok), Hériánosz Jakab /1620-?/ (akitől származtak a Merza, Flórián, Goskár-Eránosz és Amira családok) és Hériánosz Girágosz /1626-?/ (akitől származtak a Gurjéch /Cziriák/, Biáthá és /Ászkricsencz/ Kritsa családok).

Tehát az Ámira-Fojsz /Mózes/ család felmenője Hériánosz Jakab /1620-?/, akinek a fia /Mirzáczhi/ Amira Nerszesz /1653-?/ néven erzsébetvárosi kereskedő volt, majd az itt született Ámira /Mózes/ Izsák /1689-1755/ Gyergyóba telepedett, és leszármazottai Gyergyóban, Szépvízen, ill. Maroshévízen éltek. A fenti Ámira /Moyses/ Izsák Gyergyóban még alias Csontos néven is előfordult. A Nerszesz-t rosszul fordítva először ,Mózes” lett a családnév, majd ez is torzított formában kapta a Moisa, majd a Fojsz” alakot. így tartották őket nyilván Gyergyóban is, ahol tehát a felmenő ős Ámira /Mózesi Izsák /1689-1755/ volt. Ennek a felmenő Ámira ősnek a legkisebb fia Ámira János /1738-?/ volt, aki a háromszéki Málnás faluba telepedett és itt a nevét „Málnási”-ra cserélte fel. Az így felvett családnévvel később aztán elhagyták a falut és nagyrészük visszaköltözött Gyergyóba, de egy kis részük viszont Maroshévízen telepedett le.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa