Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Csokán

(Csákány). Kocsán (Mechitár szótár 118 l.) betűáttétellel csokán: jelentése: káposztaszár, zöldség­árus. Lásd Csákány.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

/GURJÉCH/ KRITSA CSALÁD

Az eredeti családnév „Hériánosz” volt és a felmenők között három testvérről vannak adatok: Hériánosz Khisizádé /1616-?/ (akitől származtak az Kiss-Azád és Frenkul- Ficzus /Frénkucz/ családok), Hériánosz Jakab /1620-?/ (akitől származtak a Merza, Flórián, Goskár-Eránosz és Amira családok) és Hériánosz Girágosz /1626-?/ (akitől származtak a Gurjéch /Cziriák/, Biáthá és /Ászkricsencz/ Kritsa családok).

Tehát a fenti /Gurjéch/, Biáthá, Kritsa családok felmenője tehát Hériánosz Girágosz /1626-?/ volt, aki testvéreivel Szucseáváról telepedett Besztercére az 1668-as években. Az ő fiai voltak /Girágosz/ Gurjéch Bogdán /1656-1727/ gyergyói kereskedő (1790-ben nősült Gyergyóban, utódai Cziriák, Biáthá, Ászkricsencz=Kritsa nevűek) és /Girágosz/ Gurjéch Donig /1660-?/ (szamosújvári kereskedő, utódai között Csákány nevűek is).

A név eredet magyarázata, hogy a Girágosz nevet a Ciriacus-al fordították, talán helyesen vagy helytelenül. A Cirilus (Cirill úr) később a Kirilla + sáh formát kapta, ahonnan származott az /Ászkricsencz/ Kritsa név. Ebből a családból vált ki először a Biáthá- család Gyergyóban, ahol a kései leszármazottak már Kritsa és Csókán nevűek voltak. Guriéch Szákó utódai között voltak: Gurjéch Biáthá /1789-?/, Kritsa Márton /1691- 1768/, Gurjéch Dseshátun /1694-?/, Kritsa Izsák /1696-1738/, Gurjéch Goskár /1699- 1758/ (akinek utódai a Cziriák nevet vitték tovább). Szucseáva-i család volt!

Itt kell megemlíteni, hogy Gurjéch Biáthá elsőszülött fia János /1718-?/ Ászkricsencz /Kritsa) néven fordult elő a dokumentumokban, így őt is ebben a fejezetben mutatjuk be. Akik Cziriák és Domokos néven maradtak a továbbiakban és a gyergyói térségben éltek, ezeknek nagyrésze beolvadt a székelységbe, így tehát a kései utódok nem voltak mind követhetőek, a nevük, de főleg a gyakori elvándorlásaik miatt.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa