Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Bedrosz

Örmény név, magyarul: Péter. Péter (Petrus) jelentése: kő, szikla, a görög-latinból. A magyar Péterfi. Petőfi, Sziklai és a szláv Petrovics családnév egy jelentésű. Lásd Dsermág, Esztechno, Fehér, Fêdik, Kápálb, Petrásko, Petri, Petrovics. Csik-Szépvizen a Bedrosz-ok most Fehér-ek.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

Petráskó

A család korábbi neve: Bedroszián

 

Rangemelések

Címeres nemeslevél: Bécs, 1831. augusztus 19. Gergely marosvásárhelyi kereskedő. (Liber Regius LXV. kötet, 790.o)

 

Címer

Vágott pajzs felső hasított részének jobboldali arany mezejében kiterjesztett szárnyú és kinyújtott körmű, jobbranéző egyfejű sas, a baloldali kék mezőben pedig három (2,1) ezüst pénz látszik, a jobbharánt vonallal vágott alsó mező jobb vörös alsó felében hatágú arany csillag, a bal ezüst felső felében a haránt vonal irányába fekvő, két zöld kigyóval körülfont szárnyas merkurbot látható. Sisakdísz: arany koronán könyöklő páncélos jobbkar kivont, aranymarkolatú görbe kardot villogtat. Takarók: jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös.

 

Forrás: Gudenus János József: Örmény eredetű magyar nemesi családok genealógiája

/GERGELY/ FEJÉR CSALÁD

A család Moldvából telepedett Erdélybe és eredeti nevük „KrikoriánTöbb testvér telepedett Besztercére 1669-ben, névszerint: /Vázán=Futó/ Ászvádur Krikorián /1670-?/ (a Fugó-Fugulyán család őse), Mánug Krikorián /1641-?/ (más néven Kancsal Mánug, ill. „Silmánug”), Bedrosz Krikorián /1644-1647/ és Nikol Krikorián /1650-?/ (akit később Apafy fejedelem elsőként nevezett ki az erzsébetvárosi Campania főbírójának 1696-ban. Családi állapotát tekintve annyit tudunk, hogy Emmánuel nevű unokájának üzlete volt Erzsébetvároson /a jelenlegi klastrom közelében/). Az előbbi Simánug utódok egy kis része Sil=Szőcs nevet vett fel, de ez nem azonos a gyergyói Thukcsi (=Szőts) névvel. A család eredeti neve „Krikorián” volt, amelyet Szépvízen a Bedrosz Krikorián gyermekei rövid ideig elhagytak és a Pétert (Bedrosz) kezdték családnévként használni apjuk keresztneve után. Legelsőként a Krikor Péter /1714- 1784/ unokája Fejér Péter /1782-1848/ örménybíró írta nevét „Fejérinek, amelyet aztán mindenki átvett és így a családnév végleges formát kapott. A Gergely név is csak 1776-tól került be a névjegyzékbe, mert előtte csak a Krikort használták. Később Szamosújváron és Gyergyóban a nem közvetlen Krikor Pétertől származóak többnyire a „Gergely” családnév használata mellett maradtak. (Gyergyóban az elején Bedrosz néven jegyezték az 1780-as évekig, de utána még Kápálb” nevet is használtak 1810-tól). A családalapító Bedrosz gyermekeit néha „Krikor” „Gergely” „Bedrosz” „Péter” ill. „Fejér” névvel illették.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa