Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Ávedikh

Örmény szó, jelentése: üdvözlés, üdvözlet, ígéret, Clemens Galanus „Conciliatio ecclesiae armenae cum romana“ czimü művében Ávedikh-et Nuntiussal forditja. Ászvádur Ávedikh. Szamosújvári Kereszteltek könyve II. köt. 224 Lásd 891. – Ávedikh vári Nigolián: (Alsó) Miklósi Ávedikh. Erzsébetvárosi kereszteltek II. köt. 3 l. 22 t. E szerint az Ávedikh keresztnév; de az utódok a Nigolián vezeték­nevet elhagyták és az apa keresztnevéről (Ávedikh) ne­vezték el magukat. Az Ávedikh család vezetékneve Nigolián. Lásd Nigolián, Trásztádsi.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

Ávédik

Áved szó többese, jelentése: jó hírek. A név Keleten is hasz­nálatos Avedikian és Avediszian alakban, ismert családnevek. Magyarországon két Ávedik család van, az egyik Erdélyből származik (Erzsébetváros) az anyakönyvekben „stambulci= konstantinápolyi” névvel van jelölve. A másik Újvidékről, ahová 1739-ben Belgrádból 40 örmény család menekült a törökök elöl, Lengyelországban, főleg Lembergben is éllek Ávédik-ek. Dr. Ávédik István orvos, Ávédik Lukács esperes és dr, Ávédik Simon kúriai biró emlékét Budapesten a II. kerületben az „Ávédik utca” örökíti meg. Bécsben pedig dr. Ávédik István orvos (szül. Újvidéken 1804-ben) emlékét a XIV. kerületben örökítették meg egy róla elnevezett utcával.

Forrás: Dr. Hovhannesian Eghia: Hazai örmények a nemzet szolgálatában

Ismert személyek ezzel a családnévvel:

Avedik Félix

festőművész, törvényszéki bíró, újságíró, lapszerkesztő

https://hu.wikipedia.org/wiki/Avedik_F%C3%A9lix

Forrás: Wikipédia