Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Ánton

Sok jeles Ánton nevű fia volt Örményország­nak, ezek közül csak azt a nevezetes Ántont említem, ki a thebai (Egyptom) remeteség feje volt. Holt teste, mely isteni jelentés következtében Justinián császár ide­jében találtatott meg, Alexandriában, (keresztelő szent János templomában) nyugszik. Mechithár, 241 l. Chácshig Ándoni. Szamosújvári házasultak könyve II. köt. 153 l. 35 t. E családnév elő­fordul Keleten is: Ándoneán M. „Árévélkh” 1886 szept. 4. 790 sz. Lásd Antal, Ándon, Ánton, Ántonás, Deák, Geron, Miron, Págbáds, egy család. Lásd ezeket.

 

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

/ÁNTON/ ANTAL CSALÁD

A felmenő ős Aridon Mechitárián /1652-?/ volt (egyébként a Mechitár vigasztalót jelent), akinek utódait a keresztneve után egyszerűen csak „Antal’-nak jegyezték Gyergyóban. Ándon két fiáról vannak ismereteink, akik talán Ebesfalváról telepedtek Gyergyóba az 1710-es évek körül és itt /Pághbáds/ Antal néven lettek ismertek a térségben: Antal Izsák /1687-?/ és Antal Bogdán /1693-?/. Izsák és Bogdán mindketten Gyergyóban nősültek és utódaik Antal néven beolvadtak a székely társadalomba. Az esetleges Antal nevű utódok nagyrészének fogalma sincs eredetéről, mert ilyen nevű székely családok tucatjával jelen voltak itt és ennyi év után még eszükbe sem jutna kutakodni esetleges örmény származásuk után. Az is igaz, hogy Antal Bogdánnak két gyermekét még a legelején Mechitár ” néven jegyezték a gyergyói anyakönyvben, de utána nem használták ezt a szimbolikus nevet a gyakorlatban és így lassan teljesen feledésbe merült.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa