Keresés

Kategóriák

Kövessen minket a Facebook-on is

Antal

Értelme: a megbecsülhetlen, a latin Antoniusból. Pepi Antal-ián. Szamosújvári Kereszteltek könyve, IV. köt. 300 l. 1853. Kevork Ánton-ián. Szamosújvári halottak könyve II. köt. 191 l. 95 t. E család­név előfordul Keleten is: Tháteosz Ándoneán. „Árevelkh” 1886. jún. 23. Lásd Ándon, Ánton, Ántonás, Diráczhu, Deák, Geron, Miron, Pághbáds.

Forrás: Szongott Kristóf – A magyarhoni örmény családok genealogiája, tekintettel ezeknek egymás között levő rokonságára, s a vezeték- és keresztnevek etymologiai értelmére.

/ÁNTON/ ANTAL CSALÁD

A felmenő ős Aridon Mechitárián /1652-?/ volt (egyébként a Mechitár vigasztalót jelent), akinek utódait a keresztneve után egyszerűen csak „Antal’-nak jegyezték Gyergyóban. Ándon két fiáról vannak ismereteink, akik talán Ebesfalváról telepedtek Gyergyóba az 1710-es évek körül és itt /Pághbáds/ Antal néven lettek ismertek a térségben: Antal Izsák /1687-?/ és Antal Bogdán /1693-?/. Izsák és Bogdán mindketten Gyergyóban nősültek és utódaik Antal néven beolvadtak a székely társadalomba. Az esetleges Antal nevű utódok nagyrészének fogalma sincs eredetéről, mert ilyen nevű székely családok tucatjával jelen voltak itt és ennyi év után még eszükbe sem jutna kutakodni esetleges örmény származásuk után. Az is igaz, hogy Antal Bogdánnak két gyermekét még a legelején Mechitár ” néven jegyezték a gyergyói anyakönyvben, de utána nem használták ezt a szimbolikus nevet a gyakorlatban és így lassan teljesen feledésbe merült.

Forrás: Dr. Száva Tibor Sándor: Székelyföldi örmény eredetű családnevek metamorfózisa